IN MY BACKYARD (IMBY) is in de zomer van 2017 opgericht omdat we zagen dat statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning – die net nieuw in Amsterdam zijn maar moeilijk met Nederlanders in contact komen. Het gaat om duizenden nieuwe stadgenoten die verspreid over zo’n beetje alle buurten wonen.

  Leuke, inspirerende mensen, die inmiddels een huurwoning hebben, Nederlands leren, stage lopen, studeren of al betaald werk hebben. Alleen… is het dus moeilijk om echt met Nederlanders in contact te komen, een essentiëel onderdeel van inburgeren.

  Tegelijkertijd zijn er veel Amsterdammers die deze nieuwe buurtgenoten best willen leren kennen, als ze zouden weten waar ze wonen. En als het niet te veel tijd kost.

  Om deze twee groepen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen, is IN MY BACKYARD (IMBY) bedacht. Via IMBY leer je mensen kennen die bij je in de buurt wonen. Met wie je makkelijk afspreekt: gewoon voor een drankje na je werk, om even samen te eten als het zo uitkomt, naar de film te gaan of samen hard te lopen.

  IMBY vormt in verschillende buurten in Amsterdam communities: groepen van oudkomers en nieuwkomers die elkaar leren kennen. Maandelijks komen ze bij elkaar en tussendoor ondernemen mensen een-op-een van alles. Op een manier die aansluit bij iedereens tijd, mogelijkheden en interesses.

  Zo zorgen we ervoor dat statushouders meer Nederlanders leren kennen, zien hoe alles hier gaat en op die manier sneller onderdeel worden van de samenleving en de stad.

  In de praktijk blijkt dat de Nederlandse deelnemers het net zo leuk vinden om elkáár te leren kennen. Sterker nog: dat minstens zo belangrijk vinden als het ontmoeten van statushouders. Onze leden zijn mensen met een open blik die houden van verrassende ontmoetingen en het leuk vinden om af en toe eens iets buiten hun eigen bubble te ondernemen.

  Binnen IMBY is gelijkwaardigheid heel belangrijk. We zijn nadrukkelijk geen hulpverleners. In de praktijk is het natuurlijk best fijn als je iemand ergens mee kunt helpen, maar het is niet de hoofdzaak.

  Event Details